Meertaligheid

Meertaligheid

De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en volwassenen met problemen op het gebied van meertaligheid. Ondanks de opmars van de digitale media blijft het goed kunnen articuleren en spreken voor velen een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit geldt in het bijzonder voor niet-Nederlandstaligen zoals expats, studenten maar ook anderen die de Nederlandse taal graag goed willen beheersen in het dagelijkse werkverkeer.

Want spreken en ook presenteren is meer dan een mededeling doen. Veel interessanter is het om je inzichten te delen met je publiek en of toehoorders. Je presenteren en goed communiceren begint bij jezelf. Het is een uitdaging om van een gesprek of presentatie meer te maken en je publiek echt te bereiken, deelgenoot te maken, te overtuigen. Elementen als een goede verstaanbaarheid, een prettige stemgeving, een ontspannen ademhaling, een levendige mimiek en een adequaat taalgebruik zijn onmisbaar voor een echte goede presentatie en een prettige communicatie. Of te snel of te langzaam praten. Het kan zijn dat bepaalde letters niet uitgesproken worden, of dat de spraak onduidelijk wordt door slissen of stotteren. Ook accenten en dialecten kunnen averechts werken. Bijna iedereen kan zich verbeteren op een of meer van deze vlakken.

Ik werk dan als taalcoach en ga met de cliënt aan de slag met  de nieuwste spelling, werkwoorden, interpunctie, het herkennen van stijlfouten en het foutloos formuleren. Ik doe dit op basis van actuele onderwerpen en interactieve taaloefeningen zodat een goed gesprek snel te voeren is zowel op managementniveau alsook op de werkvloer.